Vogel rechts

Persbericht

De Kokelrispinge
Op zondag 17 juni om 14.30 uur vindt een bijzonder theatraal evenement plaats bij de Ringfeart in Earnewâld : De Kokelrispinge. De eerste oogst van de kokels (biezen) wordt in ontvangst genomen door Freule von Dampo thoe Langeslootten. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Er staan nog andere kapers op de kust. Als het lukt om de kokeloogst veilig en wel in ontvangst te nemen wordt het op een speciale kar naar It Kokelhûs gebracht. Daar wacht het publiek nog een verrassing, de opening van het “Winkeltsje fan Sjut”met muziek, verhalen, koffie, thee en natuurlijk het museum zelf, dat nog meer bijzondere geheimen heeft om zich aan het publiek te openbaren!

De Kokelrispinge is een idee van Baukje Bruinsma om het oudste en sfeervolle museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut onder de aandacht te brengen. Met spel, muziek en verhalen komt onder andere de originele historie van het biezenmatten vlechten tot leven en krijgt het publiek een kijkje in hoe dat in die tijd allemaal ging.

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut bevindt zich midden in het dorp Earnewâld, It Fliet 16.
Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas en is sinds 1957 als oudheidkamer te bezichtigen. Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van den Berg. Zij hadden een kruidenierswinkeltje en waren o.a. melkventers. Jan was daarnaast ook rietsnijder, scheerbaas, en boerenarbeider. Jan van den Berg stierf in 1952. Sjut bleef toen alleen achter.
In haar testament schreef zij op 14 april 1955 het volgende:

“Het is haar wil en begeerte dat haar huis en de goederen die zij daartoe wil aanwijzen blijven en in stand gehouden worden in de toekomst in de toestand waarin zij zich thans bevinden.

De bedoeling van deze beschikking is de blijvende instandhouding van huis en inhoud tot een eenvoudig museum. Daartoe zullen ook eventuele huurders of bewaarders verplicht gesteld worden om steeds de bezichtiging van het pand toe te staan”.
In datzelfde jaar stierf Sjut en sinds 1957 is haar huis met behulp van vrijwilligers als museum ingericht.

Datum: zondag 17 juni 2018
Aanvang: 14.30 uur
Waar: Earnewâld, Ringfeart (by Toeristenbureau)
Toegang: gratis
___________________________________________________________________

Voor meer informatie over de voorstelling:
Baukje Bruinsma: 06 132 885 48 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.