Vogel rechts

Als de perenboom bloeit

apr2009-pboom-450x338Als de perenboom voor It Kokelhûs bloeit dan zijn de mannen die de afgelopen winter hebben geklust klaar met het klussen aan het gebouw.

Als de perenboom bloeit komen de schoonmaaksters weer opdagen om samen alles weer op z’n plaats te zetten, de bedden te luchten, de ramen te lappen, de kasten uit te nemen, van alles te poetsen, gordijnen op te hangen enz. enz.

Als de perenboom bloeit wordt samengevat alles weer klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen en kunnen groepen zich weer melden voor een bezoek in mei. Immers in mei en september kunnen groepen op afspraak het museum bezoeken. Met ingang van 1 juni is het museum weer dagelijks open voor iedereen. Vrijdags is het museum gesloten.

Als de perenboom bloeit wordt It Kokelhûs fan Jan en Sjut weer wakker uit haar winterslaap. Nu maar hopen op in goed “perenjaar”.

apr2009-001-450x338

apr2009-008-450x338

apr2009-032-338x450

klik op één van de foto's voor vergrotingen

‘It Kokelhûs fan Jan en Sjut’ naar nieuwe stichting

EARNEWALD - Met de ondertekening van de overdrachtspapieren is het museum ‘It Kokelhûs fan Jan en Sjut’ in Earnewâld door de Ottema Kingma Stichting op dinsdag 26 mei 2009 overgedragen aan de Stichting Museum It  Kokelhûs fan Jan en Sjut. Oerdracht

Het Kokelhûs werd in 1957 geopend nadat de laatste bewoner, Sjoerdje van den Berg was overleden. Zij had in haar testament  bepaald dat haar woning, een woning van een veenbaas uit 1770, opengesteld moest worden voor publiek en dat de woning ook in “de huidige staat” moest blijven bestaan.

De Ottema Kingma Stichting kocht de woning en een groep vrijwilligers uit Earnewâld bestuurde sindsdien het museum.

Het museum bestaat uit een oudheidkamer met heel bijzondere tegeltableaus, heeft bijzondere kunstwerken uit turf, een ouderwets winkeltje, een ‘duivelskamer’ en een expositieruimte.

De nieuwe stichting wordt gevormd door vrijwilligers uit Earnewâld en zij zetten na 52 jaar de “wil en begeerte” van Sjut voort.

‘It Kokelhûs fan Jan en Sjut’ is in de zomermaanden alle middagen geopend van 2 – 5 uur, behalve op vrijdag. Voor informatie en afspraken kan men terecht op de website www.kokelhus.nl die sinds kort online is.
Het Kokelhûs is het oudste museum in Earnewâld naast het Skûtsjemuseum uit 1998 en het Fries Landbouwmuseum  uit 2009.

Voorjaarsschoonmaak

Wanneer de winter voorbij is en het voorjaar kondigt zich aan dan moet er volgens oud gebruik grote schoonmaak worden gehouden. Ook in “It Kokelhûs’ dus.
Alles wordt dan van zijn plek gehaald en de bedden worden gelucht.
Wanneer alles is schoongemaakt komt het weer op zijn oude plek terug en kunnen de gasten maar komen.

schoonmaak2010-a schoonmaak2010-b

Winter

winter-voorkantpand-2010Alles wijst er op dat ’It Kokelhûs fan Jan en Sjut’ in de winterrust is. De heg en de pereboom aan de voorkant van het museum zijn bedekt met sneeuw en ook het toegangsweggetje ‘It Fliet’ is niet echt makkelijk begaanbaar.
Toch zijn de ‘klusmannen’ ondertussen druk bezig het jaarlijkse onderhoud aan het museum te plegen. Dat valt niet op, want het gebeurt binnen. De vloer van de oudheidkamer heeft een opknapbeurt gehad en de kelder onder de bedstee wordt momenteel onder handen genomen. Ieder jaar weer worden delen van het museum vernieuwd/hersteld om zo de komende zomer de gasten weer goed te kunnen ontvangen. Zover is het nu nog niet. Het is hartje winter, maar dat geeft ook z’n charme aan het museum, aan de buitenkant in dit geval.

winter-2010